Nytt hopp för avvisningshotad hoforsbo

Nytt hopp väcks nu för den avvisningshotade Hoforsbon Enayatulla Adel. Sedan justitiekanslern JK kritiserat Migrationsverket för att de lämnar ut personuppgifter till ambassader när de som ska avvisas behöver nya pass har Migrationsverket tillfälligt fått stoppa all utlämning av sådana uppgifter. För Adels del innebär det här en tidsfrist och nya möjligheter att få sitt ärende omprövat. 

För att kunna avvisas måste Adel ha nytt pass och det kräver i sin tur att Migrationsverket låter Afghanistans ambassad ta del av uppgifterna om Adel, alltså just det förfarande som JK nu kallar ett brott mot sekretesslagen.

I praktiken innebär JK:s kritik att det åtminstone inom den närmsta tiden kommer bli omöjligt att verkställa avvisningen av Adel så länge han själv inte frivilligt går med på att ge sina uppgifter till ambassaden. Men det tänker han inte göra.

Exakt vad JK:s kritik kommer att innebära håller Migrationsverket just nu på att utreda. Tryggve Emstedt menar att det blir svårt för Migrationsverket att gå förbi JK:s beslut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista