Djurskyddslagen bryts

Nu kommer nya avslöjanden om förhållandena på svenska slakterier med dåligt bedövade grisar som slaktas, riskavfall för galna ko-sjukan nerspolat i avloppet och dålig hygien. Det skriver TT. Ett reportage som idag sänds i Uppdrag granskning i Sveriges Television (SVT), visar att svenska slakterier bryter mot djurskyddslagens regler om att grisar måste dödas högst en minut efter bedövning. Reportaget gjordes i juni på slakteriet i Bollnäs.
Och enligt reportaget spolades ryggmärg ner i avloppet, trots att reglerna säger att specificerat riskmaterial (SRM), alltså delar av kor som kan sprida galna ko-sjukan - bland annat ryggmärg - måste förstöras. Bertil Norbelie, generaldirektör på Livsmedelsverket i programmet, är mycket kritisk till hur köttbranschen drivs. Efter förra veckans tv-program om djurplågeri på slakterier har också jordbruksdepartementet kallat till ett möte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista