Migrationsverket gör helt om

Fallet med den avvisningshotade Hoforsbon Enayatullah Adel har tagit en ny vändning sedan Migrationsverket beslutat att på nytt börja lämna ut personuppgifter till utländska ambassader. Nu måste vi tänka om, konstaterar Adels advokat Tryggve Emstedt.

Det var Justitiekanslern som satte stopp för utlämnande av personuppgifter, något som Adel hoppats skulle ge tidsfrist och en chans att få avvisningsbeslutet omprövat.

Bakgrunden är att justitiekanslern, JK, har kritiserat Migrationsverket och sagt att de bryter mot sekretesslagen när de lämnar ut personuppgifter.

Men nu har Migrationsverket alltså analyserat kritiken och kommit fram till att de visst kan lämna ut uppgifter, utan att bryta mot lagen.

Det här innebär att Migrationsverket nu kan fortsätta att verkställa de avvisningar som är aktuella, däribland då avvisningen av Adel. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista