Varför slutar unga att idrotta?

Varför slutar en del ungdomar i Gästrikland att idrotta när de kommer upp i tonåren, och varför fortsätter en del andra? Den frågan vill Gästriklands idrottsförbund få svar på och har beställt en studie från Högskolan i Gävle.

Det är vid 14-års-åldern som de flesta ungdomarna väljer att hoppa av sitt idrottande, för att hålla på med andra aktiviteter.

Men det finns fem framgångsnycklar som kan hålla kvar ungdomarna i idrottsföreningarna, det säger Tove Kjällberg och Sara Bergenmo som läser hälsopedagogik vid Högskolan i Gävle och som gjort studien.

Dessa fem är: Göra roliga aktiviteter utanför laget eller föreningen för att stärka gemenskapen, ungdomarna själva ska få välja ambitionsnivå, få vara med och påverka träningen och tävlingen, få ungdomarna att inse hälsovinsten och vara öppen för att ungdomar vill prova på flera idrottsgrenar för att hitta rätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista