TV-bilder stängde slakteri

kväll visar Uppdrag Granskning i Sveriges Television bilder på missförhållanden vid slakteriet i Bollnäs. Och det var Sveriges Televisions bilder som fick ägarna att stänga slakteriet tidigare än planerat. Det säger informationschefen på Swedish Meats, Bengt P Gustavsson, till Radio Gävleborg idag.
I reportaget från Bollnäs slakteri visas bland annat hur grisar dödas långt efter den enminutersgräns efter bedövning som gäller enligt djurskyddslagen. Slakteriet har också kritiserats för att ha skickat grisar till skållning utan att ha kontrollerat om de är döda och enligt reportaget spolades ryggmärg ner i avloppet - trots att reglerna säger att de delar av kor som kan sprida galna kosjukan - måste förstöras. Efter intervjun med SVT Luleå tog Bengt P Gustavsson kontakt med den centrala produktionsledningen å en person från kvalitetskontrollsidan skickades upp till Bollnäs för rapport och det var den direkta orsaken till att Bollnäs slakteri omedelbart stängdes den 3:e september enligt Bengt P Gustavsson. Barbro Björklund - den veterinär som först rapporterade om missförhållandena vid slakteriet i Bollnäs - kommer också att medverka i Uppdrag Granskning i Sveriges Television ikväll.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista