Dålig arbetsmiljö inom hemtjänsten

Personalen inom hemtjänsten blir utsatta för hot, gör för tunga lyft och arbetar i för trånga utrymmen. Ja, det anser nu Arbetsmiljöverket som vill göra en bred insats över hela landet för att förbättra arbetsmiljön för både hemtjänstpersonal och personliga assistenter.

Monika Nordling i Gävle har arbetat i hemtjänsten i 34 år och har stött på alla de problem Arbetsmiljöverket pekar på såväl tunga lyft som hot och trånga utrymmen. Själv är hon inte stor, men säger att hon har starka armar. Dessutom är jobbet stressigt och hemtjänstpersonalen ska förflytta sig mellan vårdtagarnas adresser, ofta på cykel och riskerna i samband med de resorna ska ingå i Arbetsmiljöverkets kartläggning.

Arbetsmiljöverket ska genomföra riksomfattande inspektioner i vår och de uppskattar att 130.000 arbetstagare i Sverige, berörs av deras insats, de allra flesta är kvinnor och till skillnad från dem som arbetar i särskilda boenden, arbetar hemtjänstens personal ofta helt ensamma. Redan i höst startar seminarier och information om vilka lagar som gäller.
Monika Nordling anser att det skulle bli bättre med mer personal och det påverkar i sin tur hur vårdtagaren har det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista