Landstinget har ansvaret för Länsmuseet

Ingen vill ta på sig ansvaret för att handikappanpassa museibyggnaden i Gävle, varken stiftelsen Länsmuseet Gävleborg eller landstinget. Men enligt ett dokument från Kammarkollegiet 1995 framgår det att det är landstinget Gävleborg som har det ekonomiska ansvaret för byggnaden.

Senast år 2010 måste handikappanpassningen vara klar vid Länsmuseet och den beräknas kosta 3 miljoner. Men hittills har inte landstinget velat ta på sig ansvaret.

När Gävle kommun drog sig ur ansvaret för länsmuseet och landstinget skulle ta över skrevs ett nytt dokument.

I det dokumentet från Kammarkollegiet 1995 framgår det att landstinget endast fick ta över huvudansvaret om man samtidigt tog över det ekonomiska ansvaret för museibyggnaden.

-Men problemet är att landstingsnämnden tillväxt och utveckling, TRU, som har ansvaret för byggnaden inte har några pengar till en handikappanpassning, säger landstingsrådet Alf Norberg, vänsterpartistisk ordförande i nämnden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista