Omöjligt uppdrag för Bollnäs gymnasiechef

På tre månader måste Torsbergsgymnasiet i Bollnäs hämta in sitt budgetunderskott på tre miljoner. Men hur det ska gå till kan inte gymnasiechefen Tomas Rotter svara på.

Tomas Rotter är relativt nytillträdd som gymnasiechef i Bollnäs. Den första augusti började han sin tjänst och fick då ärva en redan färdig budget och verksamhetsplan.

Nu två månader senare kan han konstatera att vid årets slut fattas det tre miljoner.

Vid torsdagens nämndsammanträde, barn-, utbildning- och kultur, förklarade han för politikerna att han inte kunde svara på hur det skulle lösas.

Men till svar fick han det beska beskedet av ordförande Åsa Äng Eriksson:

- Då får du gå tillbaks och öva på hemläxan för vi kräver att budgeten hålls.

Det finns flera orsaker till underskottet. Bland annat har några nya gymnasieprogram startats och som krävt fler lärare. Skolan har också lärare som omplacerats och inte längre undervisar men som kostar pengar.

På måndag ska ledningsgruppen för skolan samlas för att gå igenom ekonomin och fundera på hur mycket som kan sparas. Men Tomas Rotter säger till SR Gävleborg att underskottet förmodligen måste tas med i nästa års budget.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista