Skuldrådgivare är kritisk till att Gothia skickar ut fakturor till barn. foto: Anders Ekholm

Gothia skickar ut fakturor till barn

I Gävleborg har alla barn upp till 20 år gratis sjukvård. Enda anledningen till att man får betala är att man utebliver från tex en läkartid och då ska den skulden skickas till föräldrarna. Detta hindrar dock inte inkassoföretaget Gothia som anlitas av landstinget Gävleborg att skicka ut vårdskulder till barn.

En av dem som fick ett sånt här inkassokrav är en 18-årig flicka i länet som nu ska betala minst 3 000 kronor i vårdskulder. Föräldrarna blev upprörda och har också vänt sig till budget- och skuldrådgivaren Arne Andersson i den ideella föreningen Familjeslanten i Gävle.

Den ursprungliga skulden i det här fallet är på 919 kronor rörande någon form av vårdinsats för flera år sedan om man bedömmer räntan, som nu har gjort att beloppet är uppe i 3.716 kronor.

Arne Andersson på Familjeslanten i Gävle har nu skickat ett brev till landstingsrådet Ann-Margret Knapp där han redogör för vad som har hänt och kräver att hon stryker skulden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista