Frimurarna håller öppet hus

Under lördagen höll de båda frimurarlogerna Gevalia och Polstjernan i Gävle öppet hus för allmänheten. Det var den andra gången sedan 1870 som dörrarna öppnades och alltså en sällsynt chans att få inblick i frimurarnas hemliga och mytomspunna högkvarter.

Ulf Forsbring, förste diputerade mästare av den högsta 10:e graden i Sankt Andreas logen Gevalia vill dock tona ner mystiken. Han säger till Radio Gävleborg att det också är en av anledningarna till att allmänheten nu bjuds in.
Klart är emellertid att de omkring 400 ordensbröderna i Gävle inte avslöjar allt. De allra heligaste lokalerna får inte SR Gävleborg tillträde till och även de ritualer som krävs för att stiga i den tiogradiga skalan är fortfarande en väl förborgad hemlighet.
Hemlighetsmakeriet är en tradition som för tillbaka till det medeltida murarskråets försök att hålla sina yrkeshemligheter inom en trängre krets. En del av det kodspråk och de hemliga symboler som dagens frimurare fortfarande omger sig med, var alltså förr ett nödvändigt skydd mot dåtida ”industrispionage”.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista