Besked om markförorening dröjer i åratal

I fyra års tid har Karl-Erik Lindell väntat på att få klarhet i om han kan fortsätta bygga på sin tomt i Älvkarleö söder om Älvkarleby. Tomten misstänks vara markförorenad, men något besked om så verkligen är fallet vill inte ansvariga myndigheter lämna.

År 2003 klassade nämligen länsstyrelsen i Uppsala området kring det gamla bruket som misstänkt förorenat och sedan dess har Lindell inte fått veta så mycket mer, trots att han har ringt upprepade gånger till många olika myndigheter.
Karl-Erik Lindell köpte sin tomt redan 1997, men problemen började först när tomten för fyra år sedan hamnade på länsstyrelsen lista över tomter i riskklass 1,  alltså bland 60 mest markförorenade områdena i länet.
Tomtmarken misstänks vara farlig, men några prover har inte tagits och enligt länsstyrelsen kan den processen ta ytterligare flera år. Under tiden får Karl-Erik Lindell vackert vänta. Bygga är det inte tal om, eftersom misstanken kan innehålla ett korn sanning som skulle kunna göra investeringarna bortkastade. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista