1 av 2
Synskadade Kristina är irriterad på Gävle kommun. Foto: Anders Ekholm
2 av 2
foto: Anders Ekholm

Orättvisa regler för talboksmaskiner

Gävleborg är det enda länet i Sverige där talboksmaskinen Daisy inte anses vara ett hjälpmedel för synskadade. Istället för att få en sådan maskin, så måste de synskadade ställa sig på kö för att låna en maskin på biblioteket. Lämnas den tillbaka för sent så blir det böter.

Det här retar nu alla synskadade i länet eftersom de också vill kunna ta del av skönlitteratur och fackböcker.

Till skillnad från en vanlig CD-spelare som spelar upp en CD-skiva med inläst tal på så är talboksmaskinen konstruerad så att just synskadade kan ha stor hjälp av den. Daisy-skivorna innehåller nämligen oändligt mycket mer material än en vanlig CD-skiva.

Synskadade Kristina Lundgren i Valbo orkade inte vänta på att få låna talboksmaskin på biblioteket, så hon köpte en för dyra pengar.

I de övriga länen i Sverige är spelaren gratis, men inte i Gävleborg. Har man en dator och internet så kan man få den här tjänsten över nätet. Problemet i Gävleborg är dock att två tredjedelar av dom synskadade är 65 år och åldre och har ingen dator.

Enligt  Kristina Lundgren så är just talboksmaskinen en nödvändighet för alla synskadade i länet eftersom den är så funktionell.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".