Ann-Margret Knapp är besviken på att det nu inte går att efterskänka barnskulder. Foto: Anders ekholm

Rätt att driva in vårdskulder från barn

Landstingets tjänstemän kan inget göra åt det inkasso som skickades ut till en 18-årig flicka.

Det står klart nu när en tidigare tingsrättsdom ger inkassoföretaget Gothia rätt till att kräva in vårdskulder från barn trots att Landstinget Gävleborg har bestämt att alla barn ska ha gratis sjukvård.

Landstingsrådet Ann-Margret Knapp försökte under gårdagen förmå landstingets tjänstemän att avskriva 18-åringens vårdskuld.

Det var i fredags som Landstinget Gävleborg fick kritik för att ha använt inkassoföretaget Gothia och skickat ut ett inkassokrav till en 18-årig flicka i Gävle. En skuld från minst fem år tillbaka i tiden och som tidigare låg på 900 kronor men efter ränta och pålägg hade vuxit till nära 4000 kronor.

Skulden borde egentligen inte finnas eftersom alla barn upp till 20 år har gratis sjukvård i Gävleborg. Men utebliver man från en undersökning så blir man ändå betalningsskyldig - och enligt landstingsrådet Ann-Margret Knapp så utgick hon i fredags från att den räkningen skickades till föräldrarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".