Telebråk hotar samhällsviktiga funktioner

Teleoperatören TeliaSonera och konkurrenten TDC har hamnat i ett storbråk som hotar samhällsviktiga funktioner. Om parterna inte enas tänker TeliaSonera att stänga av teletrafiken mellan sina och operatören TDC:s omkring 290.000 abonnenter. Bland annat drabbas då Sveriges Radio och majoriteten av landets länsstyrelser. Om hotet verkställs är det allvarligt tycker Åke Lindahl, beredskapsdirektör på länsstyrelsen Gävleborg.

Sedan 3-4 år tillbaks råder en konflikt mellan TeliaSonera och konkurrenten TDC. Enligt TeliaSonera tar TDC ut för hög avgift när det gäller den kostnad som teleoperatörer tar av varandra för att trafikera varandras telefonnät. TDC tar 14 öre per minut vilket är oskäligt högt anser TeliaSonera och i går gav Post och telestyrelsen TeliaSonera rätt.

Om inte parterna nu kommer överens stänger TeliaSonera av alla samtal till TDC från och med måndag och det innebär att många samhällsviktiga funktioner i landet inte går att nå. Det handlar bland annat om majoriteten av landets länsstyrelser och Sveriges Radio.

Men TeliaSonera försvara sitt beslut

-Vi trodde inte att det skulle gå så här långt, säger Malin Frenning, VD för TeliaSoneras nätbolag Skanova.

Hon förutsätter att TDC nu kommer att skriva på ett avtal.

På Post-och telestyrelsen, som är den reglerande myndigheten, avvaktar man hur det går mellan parterna.

-Men vi är beredda att ingripa och tänker inte låta TeliaSonera stänga av teletrafiken så att det drabbar enskilda kunder, säger Fredrik Blomström, sakkunnig på Post- och telestyrelsen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".