1 av 2
Daisy - en åtråvärd talboksmaskin för synskadade. foto: Anders Ekholm
2 av 2
Synskadade i Gävle hoppas på tillgänglighetsrådgivaren Sören Norman. Foto: Anders Ekholm

Synskadade hoppas på hjälp av Gävle kommun

Gävleborg är det enda län i Sverige där synskadade inte får talboksmaskinen Daisy gratis. De synskadade i Gävle har därför vänt sig till Sören Norman som är tillgänglighetsrådgivare i kommunen för att få hjälp. Men Sören Norman som själv är synskadad och beroende av Daisy säger att han inte kan göra något eftersom det är landstinget som har huvudansvaret.

Sören Norman är anställd av Gävle kommun för att bevaka tillgängligheten för alla funktionshindrade i kommunen.

Det kan handla om att handikappanpassa offentliga lokaler men också om att de handikappade får rätt att kunna ta del av all information som erbjuds. En sådan rättighet är att kunna ta del av litteratur och fakta genom talboksmaskinen Daisy. Men Sören Norman säger att det är landstinget som har huvudansvaret och inte kommunen.

Landstinget Gävleborg har skaffat 50 maskiner för uthyrning för 500 kronor stycket - men enligt synskadade Kristina Lundgren finns det minst 200 synskadade i länet som är i behov av en talboksmaskin. Den går att köpa men då kostar den över 5.000 kronor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".