Carina Östansjö (fp) vill få stopp på inkasso till barn. foto: Anders Ekholm

Oppositionen vill stryka vårdskuld för 18-åring

Den politiska oppositionen i Landstinget Gävleborg vill stryka inkassokravet på den 18-åriga flicka i Gävle som på sin myndighetsdag fick överta en skuld som hennes föräldrar under fem år låtit bli att betala till Landstinget.

Om inte landstinget efterskänker det inkasso krav på nära 4 000 kronor som en flicka i Gävle fick på sin 18-års dag så kommer flickan få stora problem anser folkpartisten Carina Östansjö. Flickan mister i såfall all rätt till att skaffa ett kontokort, mobiltelefon och ett vanligt telefonabonnemang eftersom hon har hamnat i inkassoregistret, ett register som många företag först kollar igenom innan man till exempel säljer ett abonnemang. Allt detta för att hennes föräldrar inte har betalat en räkning från landstinget. Landstingsrådet Ann-Margret Knapp har redan gett upp kampen på att försöka stryka flickans skuld eftersom det enligt landstingsjuristerna inte är möjligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".