Ny Uddamålsseger för HV 71

De har gett grishockeyn ett ansikte.

Men Per Ledin och Andreas Jämtin kan mer än så.

På lördagen låg de bakom HV 71:s 5-4-seger på bortaplan över formsvaga Brynäs.

Två grovjobbare och en speluppläggare. Konstellationen Ledin, Jämtin och Jan Hrdina kommer att bli tung att möta för motståndarna i vinter. Fråga brynäsarna, de vet det redan. Kedjan låg bakom fyra av HV:s fem mål - och det var skillnaden mellan lagen på lördagen.

-De var vassast offensivt för oss, konstaterade HV:s tränare Kent Johansson.

Kedjan visade vägen redan i första perioden. Brynäs hade tidigt gjort 1-0 och såg ut att bli det spelförande laget.

Då rafsade Per Ledin till sig en puck bakom målet och serverade Jan Hrdina till 1-1.

Tre minuter senare skickade samme Ledin, lite på chans, in pucken framför mål - och där dök Andreas Jämtin upp och stötte in 2-1. Ett typiskt mål för de ettriga ytterforwardarna.

Uppförsbacke för stor

HV hade skaffat sig greppet om matchen - men det var i andra perioden som andrakedjan skulle avgöra den. Hrdina fick stå solo i slottet när han petade in en retur till 4-2.

Och Per Ledin kom som skjuten ur en kanon när han tryckte in Martin Thörnbergs precisa diagonalpassning till 5-2.

Uppförsbacken blev för stor för Brynäs som visserligen gjorde en stark sistaperiod och var nära att hämta upp underläget.

Brynäs förlorade sin fjärde raka match. På presskonferensen fick Leif Boork frågan hur mycket förlusten mot Södertälje - då Brynäs lät flera av sina bästa spelare stå över och första förlusten kom - påverkat laget.

-Den tog mycket energi och generellt kan man säga att det inte är bra om jag står för mycket i fokus, sade Leif Boork om turbulensen som blev.

Belåten

Han var orolig för formsvackan.

-Man kan förlora fyra matcher i rad men sättet vi gör det på är inte bra. Vi måste bli mer ödmjuka helt enkelt, sade Leif Boork.

Han gav beröm till HV 71:s offensiv, vars effektivitet fick förödande konsekvenser för Brynäs.

-Vi har inte råd med försvarsmisstag när vi möter så skickliga lag, sade Leif Boork.

Kent Johansson var å sin sida belåten med målfabrikationen men irriterade sig över att på nytt behöva stå och svettas i slutet.

-Vi drar på oss några onödiga utvisningar, vilket vi inte får göra. Det blir en pers varje match, pustade Kent Johansson.

HV har vunnit samtliga sina fyra segermatcher med uddamålet - och nog kan man samtidigt se en styrka i det. Det är i alla fall i sådana matcher som herrar som Ledin och Jämtin trivs allra bäst.

Gävle (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".