Foto: Amanda Glans

Trådlös uppkoppling - bra för skogsindustrin

Trådlöst bredband ute i ödemarkerna - det är något som just nu byggs ut och som skogsindustrin har nytta av. Sveaskog är ett företag som är med i bredbandsprojektet som ger snabba internetuppkopplingar till skogsmaskinerna. Sveaskog hoppas mycket på effekterna av den nya tekniken.

Enligt Johan Bergström skulle mobilt bredband ha två fördelar. Dels gör en större bandbredd att mer information kan skickas snabbare och dels så gör den ökade täckningen att skogsbolagens kontor får en bättre överblick av jobbet som avverkningslagen gör.

Jan Andersson på Sveaskog säger att den bristande täckningen är ett problem idag när arbetslagen ska skicka produktionsrapport.

Det är en lång kedja från träd till färdig produkt. Först ska en person från skogsföretaget inventera marken. Sedan hugger ett avverkningslag ner träden och transporterar timret till bilväg. Därifrån tar ett transportföretag över och fraktar till kunden till exempel en massafabrik. Alla de här leden är beroende av tillförlitlig information och kommer därför kunna dra nytta av det nya trådlösa bredbandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".