Foto: Scanpix

Ovanligt många missar vid björnjakten

I årets björnjakt var det ovanligt många påskjutningar. En påskjutning är när jägaren skjutit mot en björn i syfte att fälla den men misslyckats genom att missa björnen eller skadeskjuta den. I år rapporterades 9 påskjutningar vilket är fler än tidigare år.

lördags avlystes årets björnjakt efter att kvoten på 24 björnar fyllts. (Det blev totalt 25 st eftersom de två sisa sköts vid ung. samma tidpunkt)

I år har 9 fall av påskjutningar anmälts vilket är mycket jämfört med tidigare år då bara något enstaka fall rapporterats. En påskjutning innebär att jägaren skjutit mot en björn i syfte att fälla björnen men misslyckats. Antingen pågrund av att jägaren missat eller att björnen blivit skadeskjuten.

Efter varje påskjutning görs en undersökning av platsen då man söker efter tecken, som blod och päls, för att se om björnen blivit skadeskjuten. I år har tre björnar bevisligen skadeskjutits men länsstyrelsen kan inte till hundra procent säga att inte fler björnar blivit skadeskjutna.

Nu kommer Länsstyrelsen att påbörja en utvärdering av björnjakten och förhoppningsvis komma fram till hur man ska undvika fler påskjutningar kommande år.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".