Ny kritik mot nya E4:an

Nu kommer ny kritik mot den nya E4:an mellan Björklinge och Mehedeby. Viltstängslet längs vägen har så stora maskor att djur som grävling, hare och räv slinker lätt igenom. Motormännens riksförbund menar att det är en trafikfara och att stängslet måste tätas.

Per Mård är skogsvaktare i Björklinge. Han har åkt ut till den nya E4:an och mäter maskorna i viltstängslet:

- Här nertill är det 15 gånger 15 meter centimeter, säger han.

- Vilka kan komma igenom det här nu då?

- Rävar, harar grävlingar, jag såg en räv hoppa igenom, han reagerade inte ens. Jag tycker de ska sätta in ett nytt staket med finare maskor nertill, för det här kommer att bli ett blodbad. Snåljåpar, så stor ny fin väg och så sparar de in på dumheter, säger Per Mård.

Men Vägverket bedömer att det bara är rådjur och älgar som utgör en trafikfara. Anders Sjölund är ekonom på Vägverket:

- Vårt uppdrag är att uppnå ett syfte till minsta möjliga kostnad, vårt uppdrag är att hindra rådjur och älg. Då behövs inte finare maskor, ett sådant staket är både dyrare och jobbigare att sätta upp, säger Anders Sjölund.

Motormännens riksförbund upprörs över att Vägverket tänker så kortsiktigt och menar att den nya E 4:an redan från början bygger in en trafikfara. Berndt Sehlstedt jobbar på Motormännens opinionsavdelning:

- Smådjur kan ju också orsaka trafikolyckor, det är inte bara stora älgar och så, utan även mindre djur. Är det så att man är inne på lågbudgetalternativ, så är man ute på farliga vägar. Vägverket är ju vägbyggaren och har ett ansvar för trafiksäkerheten och då kan inte lågbudgetalternativ accepteras, säger Berndt Sehlstedt.

Nyligen upptäcktes att viltstängslet måste göras om, hur som helst, eftersom det har satts upp åt fel håll, vilket gör att det lätt välter om ett större djur kommer emot det. Och både skogsvaktare och Motormännnens riksförbund tycker nu att man samtidigt ska passa på att täta viltstängslet för att även hålla de mindre djuren borta från vägen.

Den nya E4:an har tidigare även kritiserats av lastbilschaufförer, Motormännens riksförbund och NTF, Nationalföreningen för trafiksäkerhetens främjande, eftersom vägrenen endast är 2 m, då en vanlig lastbil är 2, 60 cm bred.

Reporter
Monika Titor
monika.titor@sr.se