Socialnämnden erkänner brister och vill ha ett nytt boende

Som vi har berättat så finns det brister i hur ensamkommande flyktingbarn tas emot i Gävle. Bland annat har barn placerats tillsammans med missbrukarfamiljer. Socialnämndens ordförande Maritha Johansson håller med att det finns brister, men säger också att det nu finns planer på ett annat bättre boende för flyktingbarnen

Gävle har hittills saknat ett planerat sätt att ta emot de ensamkommande flyktingbarnen. Barn har placerats i socialtjänstens familjeboende, där familjer med allvarliga problem utreds. Ett ensamt barn kan alltså bo tillsammans med familjer där det finns problem med missbruk, sexuella övergrepp och våld.

Men på onsdag väntas dock socialnämnden ta beslut om att man ska bygga upp ett särskilt boende för de ensamkommande flyktingbarnen. Det tilltänka boendet ska rymma omkring femton barn och där ska de kunna bo upp till tjugoett års ålder.

Men bara i år har Gävle tagit emot ett tjugotal flyktingbarn vilket är fem fler än det kommer att finnas plats för i det nya boendet.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista