Spädbarnet har hittats - de misstänkta har släppts

Polisen har nu hittat det spädbarn som kan ha blivit mördat strax efter födseln. Det nyfödda barnets kropp hittades på soptippen i Forsbacka. De två kvinnor från Gävle som är misstänkta för att ha dödat det nyfödda barnet släpptes i dag, fredag. Spädbarnets kropp ska obduceras i morgon, lördag.

Spädbarnskroppen hittades på soptippen i Forsbacka i Gästrikland, och i morgon ska kroppen obduceras för att man ska kunna se dödsorsaken. Om det visar sig att barnet var dödfött så kan det handla om brott mot griftefriden - men i såfall kan det bli så att åklagaren väljer att inte väcka något åtal på grund av de speciella omständigheterna i fallet.

Åklagaren hade begärt häktning i eftermiddag av den 40-åriga förståndshandikappade kvinnan och hennes mamma, men i och med att polisen hittade kroppen så släpptes kvinnorna fria eftersom de inte anses kunna påverka utredningen.

Dessutom är brottsmisstankarna mot den äldre kvinnan inte så starka att det motiverar häktning, enligt åklagare Birgitta Fernlund.

Och den 40-åriga kvinnans advokat Mats Axén är kritisk till att man överhudutaget planerade att häkta 40-åringen.

Den 40-åriga kvinnan och hennes mamma anhölls i tisdags sedan sjukvården slagit larm om ett misstänkt barnadråp.

40-åringen har under förhör berättat att hon fött ett dödfött barn i sin bostad.

Hur stor del mamman misstänks ha i händelsen vill inte polisen berätta, och 40-åringen själv är i dag inte riktigt medveten om vad hon har gjort enligt hennes advokat Mats Axén.