Jordskalvet var ovanligt kraftigt

Det var en för svenska förhållanden ovanligt kraftig jordbävning som strax före klockan sju på lördagskvällen skakade om Hälsingland ordentligt. Bara ett par gånger om året inträffar skalv av motsvarande intensitet i Sverige.
Det fastslår Reynir Bödvarsson vid Seismologiska institutet i Uppsala sedan han nu analyserat skalvet som igår kväll föranledde många omtumlade Hälsingar att ringa polisen och undra vad som stod på. Enligt Reynir Bödvarsson kunde skalvet uppmätas till styrkan 3 på Richterskalan. Det kan jämföras med ett tusen gånger så kraftigt skalv av styrkan 5, då föremål börjar vibrera inne hus och då det finns risk för sprickbildningar och skador på byggnader. Gårdagens skalv hade sitt epicentrum sju kilometer sydost om Delsbo och kan ha berott på två samverkande krafter - dels kontinentalplattornas förskjutningar, dels landhöjningen efter istiden som fortfarande pågår i Bottenvikens kustområden.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".