Tuffare arbetsmarknad leder till tidig pension

Bättre information och tuffare arbetsmarknad är några av anledningarna till att fler väljer att sluta jobba i förtid. I Gävleborg har antalet personer som valt att ta ut sin statliga pension i förtid nästan tredubblats sedan den rörliga pensionsåldern infördes för fem år sedan. En av dom som valde mellan att omskola sig eller att sluta jobba i förtid är Ninni Öhlén i Gävle.

Det var ett lätt val att sluta jobba för Ninni Öhlén. Att omskola sig som 60+are är inte helt lätt och eftersom hennes man planerade att sluta i förtid så slutade också hon.

Från det att man fyllt 61 år kan man ta ut sin statliga pension på hel eller deltid, men man får fortsätta att jobba samtidigt om man vill och det är det en del som gör. Några tar helt enkelt ut pensionen för att få hjälp att placera pengarna med avkastning.

Men dom allra flesta som tar ut sin pension väljer också att sluta jobba. Maritha Eriksson är enhetschef för pensioner på försäkringskassan Gävleborg och hon ser tydliga kopplingar till den dåliga arbetsmarkanden, men också till den information man ger om rörlig pensionsålder till alla 60-åringar.