Oklart vad som orsakade takras

Det kommer att dröja flera veckor innan det går att säga vad som orsakade det stora takraset i Vasaskolans aula i Gävle i helgen.
Idag har kommunens fastighetsförvaltare tagit sig en första titt på förödelsen i Vasaskolans aula men eftersom takhöjden är uppemot 9 meter så har de - med tanke på rasrisken - inte lyckats komma tillräckligt nära skadan. Kommunens fastighetsförvaltare säger det Radio Gävleborg att en spontan VILD gissning är att det hela KAN bero på att den extrema kylan utomhus, gjort luften i aulan torrare vilket lett till att träbottnen i taket torkat, krympt och rasat. För att göra en grundlig undersökning måste man nu bygga en ordentlig ställning. Det arbetet och reparationsarbetet ska nu upphandlas och det lär därför dröja fram till påsk innan Vasaskolans elever kan använda sin aula igen. Utredningen ska också visa om hela taket måste byggas om eller om det räcker med att reparera det befintliga. Enligt kommunens fastighetsförvaltare har kommunen inte brustit i tillsynen eftersom taket kollas regelbundet i samband med att belysningen byts ut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".