Brist på talpedagoger i Gävle

Många förskolebarn i Gävle får inte den hjälp de behöver med språket. Orsaken är att det är brist på specialpedagoger med rätt kompetens. Gävle kommun har satsat på ökade resurser - redan på förskolenivå - för att hjälpa barn med tal- och kommunikationssvårigheter. Men det har alltså delvis fallit på att det saknas personal med rätt kompetens.

Sedan drygt ett år så finnas det 13 specialpedagogtjänster som ska hjälpa alla Gävle kommunes skolor och förskolor. det betyder att alla barn som behöver hjälp ska kunna få det - tidigare berodde det på hur mycket pengar enstaka skolor kunde satsa. Och när det gällde förskolorna kollade man bara femåringarna för att vara förberedd på vad som skulle göras i skolan.

Nu jobbar specialpedagogerna mot alla förskolans barn - och det är vikigt säger Annelie Afvander Othén.

Problemet är att det är brist på den här typen av specialpedagoger i Gävle. För att lösa problemet har kommunen bland annat tagit in pensionerade talpedagoger, men det har inte räckt.

Inget av de 14 förskolebarn som sedan i augusti stått i kö hos Annelie Afvander Othén har ännu hunnit få någon hjälp. Något som inte är bra med tanke på att kommunikationssvårigheter i värsta fall kan vara tecken på förståndshandikapp eller andra problem.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".