Flera byskolor i länet nedläggningshotade

Flera kommuner i Gävleborg är på väg att lägga ner byskolor. I Bollnäs, Nordanstig och Sandviken finns förslag att helt eller delvis stänga byskolor. För ett par månader sedan fick elever på högstadiet i Hassela byta skola till Bergsjö centralskola.

I Bollnäs kommun är skolan i byn Växbo nedläggningshotad. I Sandviken finns det ett förslag om att ta bort mellanstadierna i byarna Åshammar, Hammarby och Jäderfors. I Nordanstig är förslaget att högstadiet i Harmånger läggs ner.

- Men det behöver inte innebära en katastrof när en liten skola läggs ner och barnen får flytta till en större, säger Agneta Lindberg, rektor för Häcklinge skola som las ner för drygt två år sen.

Agneta Lindberg känner väl igen den oro som finns bland de skolor som nu är nedläggningshotade i länet. Det var efter vårterminen 2005 som Häcklinge skola i Valbo las ner och eleverna flyttades till Sofiedalsskolan några kilometer bort. Föräldrar och lärare var upprörda och det ena krismötet följdes av det andra.

- Men det blev bra till slut, säger Agneta Lindberg.

För några månader sen fick eleverna på högstadiet i Hassela byta skola till Bergsjö centralskola, en flytt på tre mil. Ulf Carlsson som är rektor för Bergsjö tycker flytten gått bra.

- Elever och personal börjar hitta varandra och vi börjar hitta former att arbeta tillsammans på skolan också, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".