Kommunal musikskola för dyr för många barn

En kartläggning som Rädda Barnen gjort visar att terminsavgifterna i många kommuner är så höga att barn från familjer med låg inkomst inte har råd att delta i undersvisningen.
Avgifterna på landets kommunala musikskolor varierar kraftigt En kartläggning som Rädda Barnen gjort visar att terminsavgifterna varierar mellan 1300 kronor per barn och termin till noll kronor. Men bara fem kommuner hade år 2002 helt gratis musikskola. Riksgenomsnittet för terminsavgifterna ligger på drygt 500 kronor. Den under senaste 10-årsperioden har avgifterna ökat markant. Rädda Barnen ser resultatet av sin kartläggning som ännu ett exempel på att barns ekonomiska utsatthet ökat under 90-talet. Organisationen kräver nu att landets kommuner gör det möjligt för alla barn - oavsett familjens ekonomi - att gå i kommunal musikskola. Att göra de kommunala musikskolorna helt avgiftsfria skulle enligt Rädda Barnen kosta staten mindre än 300 miljoner kronor per år.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".