Risk för höjda vattentaxor

En tredjedel av allt vatten som prodceras i Gävleborgs län går förlorat och det mesta försvinner på grund av läckor. I takt med att ledningarna blir allt äldre ökar behovet av förnyelse dramatiskt. Inom branschen finns idag en oro för att stora åtgärdsbehov snart kommer att komma samtidigt, något som i förlängningen kan innebära höjda vattentaxor, tror Jan Lindgren, driftschef på Gävle vatten

Problemen med läckor uppstår ofta i de ledningar som är från 60- och 70-talen. Då skedde en omfattande utbyggnad av vattenledningsnäten i samband med att nya bostadsområden växte fram.

Underhållsberg

60- och 70-tals ledningarna är dels järnledningar som nu börjar nå en ålder där dom rostar och spricker och dels är det också de tidigaste plastledningarna som inte heller håller önskvärd kvalitét. Inom branschen pratas det ibland om underhållsberget och då syftar man på den utmaning som kommunerna nu står inför när det gäller förnyelse av ledningsnäten.

Höjda taxor

Jan Lindgren som är driftchef på Gävle vatten ser inte någon stor katastrof framför sig utan menar att det finns åtgärdsplaner. Men även om man kan hantera ett ökande problem så kan det innebära högre kostnader och i förlängning höjda VA-taxor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".