Populärt att leta efter uran

Intresset för att leta efter uran är större än någonsin i Gävleborgs län. På nio platser i Hälsingland har projekteringsföretag fått tillstånd att provborra efter uran i berggrunden. I Nianfors i Hudiksvalls kommun har företaget Mineralbolaget fått undersökningstillstånd och det gillar inte Nianforsborna.

Enligt Statens Strålskyddsinstitut är provborrningar ofarliga, men nianforsborna Anna Sylvén och Örjan Wallin är oroliga att sjöns vatten ska förorenas.

Det är myndigheten Bergsstaten som ger tillstånd att söka efter uran. Och I Gävleborgs län finns nio undersökningtillstånd beviljade på tre platser vardera i Ovanåkers, Ljusdals och Hudiksvalls kommuner. Tillstånden har gått till flera olika företag som sysslar med mineraler.

Samfällighetsföreingen i Nianfors har överklagat företaget Mineralbolagets undersökningstillstånd i sjön till kammarrätten. Och de får stöd av Hudiksvalls kommun. I dagsläget har kommunerna inte rätt att säga nej till provborrningar efter uran. Men trots det har kommunenIntresset för att leta efter uran är större än någonsin i Gävleborgs län.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".