Foto: Agnes Wikmark/SCANPIX

Var tionde lider av ångest

Var tionde vuxen i Gävleborg har svåra besvär av oro och ångest. I många fall leder ångestsyndromen till att arbetsförmågan minskar.

Trots att fler och fler blir medvetna om problemet så finns det ett stort behov av kunskap. Det säger Hillevi Sjögren som är psykoterapeut och ordförande i ångestsyndromsällskapet i Gävle.

Varnar för fara

Ångest är kroppens naturliga sätt att varna för fara. Problem blir det när ångesten hindrar det dagliga livet. Nedsatt arbetsförmåga är en konsekvens.

Vissa kan inte jobba alls. Ungefär fyra procent av alla sjukskrivningar i Gävleborg beror på just ångestsyndrom visar Försäkringskassans statistik.

Fler kvinnor drabbas

Tittar man på kvinnor respektive män så är det något fler kvinnor som drabbas, men det är inte någon stor skillnad. Psykoterapeuten Hillevi Sjögren är själv drabbad och är nu ordförande i ångestsyndromsällskapet i Gävle. Enligt henne så finns det hjälp att få, oavsett hur länge man lidit av ångest.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".