Framtidstro bland länets småföretag

Det är en god tillväxt och framtidstro bland småföretagen i länet - trots att toppen redan har passerats på riksnivå. Det visar småföretagarbarometern som presenterades på tisdagen och där småföretagare får ge sin syn på hur de tror att deras företag kommer att utvecklas det kommande året.

Jan Sköld i Gävle driver tre olika företag och han ser ljust på framtiden.

Småföretagarna i Gävleborg ser positivt på framtiden enligt den undersökning som görs två gånger om året av Företagarna och Swedbank. Sett över landet anser småföretagarna, med färre än 50 anställda, att tillväxttoppen nu har passerats.

Brist på kompetens

Det som just hindrar tillväxten i Gävleborg är enligt småföretagarna samma sak som hindrar Jan Skölds företag från att växa - bristen på rätt utbildad arbetskraft. Närmare hälften av dom 200 företag i Gävleborg som svarat i undersökningen säger att de tvingats säga nej till vissa jobb eftersom de inte får tag på folk med rätt utbildning.

Jan Skölds olika företag vänder sig dels till den lokala marknaden med produktion av bildekaler och skyltar, dels till den internationella marknaden där man bland annat gör material till stora mässor.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".