Romerfamilj slipper gömma sig

Avvisningsbeslutet mot den romerfamilj som hållit sig gömd i månader någonstans i Gästrikland, revs igår upp av Utlänningsnämnden. Det innebär att familjen kan leva öppet i väntan på ett eventuellt uppehållstillstånd.
Familjen har tidigare fått avslag på sina asylsökningar i Sverige, därför att dom först lämnat in ansökan till Tyskland, och enligt Dublinkonventionen ska asylsökande endast prövas i det land dom först rest till. Men i Tyskland är fallet avslutat och enligt familjens advokat Tryggve Emstedt kan romerfamiljen inte längre ses som ett Dublin-ärende och skickas ut ur Sverige. Advokat Tryggve Emstedt, säger vidare till Gävletidningarna att flyktingar som får klartecken att leva öppet, får uppehållstillstånd i sex fall av tio. Utlänningsnämnden kommer nu granska ärendet igen, men tills beslut om uppehållstillstånd är taget slipper alltså romerfamiljen gömma sig i rädsla för att bli hämtad av polisen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".