Protest mot onödiga avvisningar

Avvisningen av den asylsökande kurden Halgord Mohammad från Gävle till Irakiska Kurdistan kostade över 100 000 kronor. Detta trots att Halgord aldrig släpptes in i Irak utan fick transporteras tillbaka till förvar i Sverige.

På Stortorget i Gävle samlades på fredagen ett 100-tal kurder som riskerar samma sorts tur- och returresa för att protestera mot onödiga avvisningar.

Det är rena slöseriet och märkligt att avvisningarna genomförs när Irakiska Kurdistan gjort klart att man inte tar emot tvångsavvisade kurder i norra Irak, löd argumentet.

Bara att avvisa Halgor Mohammad kostade 110 000 kronor när flygbiljettetterna och lönen för tre medföljande anställda inom kriminalvård och polis räknats ihop.

Mot den bakgrunden krävde de demonstrerande en asylpolitik som tar hänsyn både till flyktingarnas och skattebetalarnas intressen:

  • - Det är hög tid att att stoppa avvisningarna till krigets Irak, precis som nu skett med de asylsökande från Afghanistan, sa en av talarna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".