Foto: Magnus Hansson

Kvinnor sämre förstådda av ambulanspersonal

Ambulanspatienterna i Gästrikland är nöjda med den vård de fått, men kvinnor känner sig sämre förstådda än män. Det visar en ny undersökning bland 155 patienter med bröstsmärtor.

Av männen upplevde 1 procent att ambulanspersonalen haft svårt att förstå hur de upplevt sin situation. Av kvinnorna tyckte 12 procent att de haft svårt att göra sig förstådda.

-Jag tror att det är ett större problem än just inom ambulansen, att vi kanske bemöter kvinnor på ett annat sätt. Man kanske upplever kvinnor på ett annat sätt än när män beskriver sina besvär, säger Johan Hagsjö, enhetschef för ambulansen i Sandviken.

Slutsatsen som dras är att kvinnors beskrivning av bröstsmärtor ofta är mer diffus och kan göra det svårare att direkt ställa rätt diagnos.

En lösning är att använda EKG tidigare för att diagnosen ska bli rätt från början.

Patienterna nöjda

Generellt tyckte patienterna att de blivit bra bemötta av ambulanspersonalen.

96 procent tyckte att de fick bästa möjliga medicinska vård, att den hade påbörjats inom en acceptabel väntetid, och att de hade bemötts med respekt av ambulanspersonalen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".