Svår armskada upptäcktes inte på Gävle sjukhus

I somras fick Jan Sköld i Gävle en 150 kilo tung rulle på armen - en skada som enligt handexperter i Stockholm hade kunnat läkas med rätt behandling. Men vare sig på akuten eller ortopeden i Gävle kunde man hitta skadan, vilket lett till att Jan Sköld nu tvingats steloperera handleden.

Det var den 26 juni, första dagen efter semestern, som Jan Sköld råkade välta en rulle med banderolltyg över armen.

På kvällen var smärtan så stark att han åkte till akuten där han röntgades, men inget fel hittades.

Efter några dagar av tjat från Jan Sköld fick han komma till ortopeden där han trots allt gipsades i åtta veckor.

Men när gipset togs bort var smärtan värre än vid själva skadetillfället.

Jan Sköld utnyttjade då en privat försäkring och fick remiss till Löwenströmska sjukhuset, där experterna med hjälp av magnetröntgen konstaterade att mjukdelar i armen samt ledband och senor var skadade och i vissa fall avslitna.

Den enda lösningen var att steloperera handleden.

Men Sven-Erik Keisu, chefsöverläkare på ortopeden i Gävle, anser inte att Landstinget Gävleborg har handlat fel eftersom det inte fanns någon indikation på att skadan skulle vara så allvarlig, och om man hade upptäckt det så gipsar man ofta först för att försöka läka ledbanden.

Enligt handkirurgerna på Löwenströmska sjukhuset i Täby skulle en magnetröntgen ha visat skadan och Jan Skölds arm skulle ha kunnat räddas.

Nu har han ungefär 10 procents rörelseförmåga kvar. Och Jan Sköld, som själv är småföretagare, men sjukskriven sedan snart ett halvår, tycker att Landstinget Gävleborg måste se över inte bara det som hände honom, utan hur alla patienter blir bemötta.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".