Bonde stämmer staten för djuravlivning

Den segdragna och komplicerade tvisten om ett djurskyddsfall i Harmånger i Nordanstigs kommun då 180 djur omhändertogs och 130 av dom avlivades går nu in i ännu en rond.
Lantbrukaren, som i länsrätten fått rätt mot kommunen och länsstyrelsen då det gäller hur det gick till rent formellt då djuren omhändertogs och avlivades, har nu stämt polisen för avlivningen av en del av dessa djur - 27 grisar. Lantbrukaren kräver staten på ett skadestånd på 163 000 kronor jämte ränta och menar att det inte fanns någon laglig grund för att avliva djuren. Samtidigt som denna stämningansökan väntar på behandling i Hudiksvalls tingsrätt så rullar fallet vidare i ett annat rättsprocessligt hjulspår. Såväl länsstyrelsen och Nordanstigs kommun har överklagat länsrättens beslut att riva upp kommunens beslut att avliva djuren och länsstyrelsens godkännande till detta. Då det gäller den delen så blir det nu slutligen kammarrätten som får avgöra frågan om kommunens agerande ifråga var rätt eller inte.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".