Arkivbild

Risk att missbrukare i Hudiksvall som vill ha hjälp hamnar i kläm

Efter årsskiftet får missbrukare i Hudiksvall, som vill ha hjälp, gå till hälsocentralen. Orsaken är att den privata Beroendemottagningen inte får förlängt avtal med landstinget. Men den lösningen blir inte långvarig.

Anledningen till att avtalet med den privata Beroendemottagningen sägs upp är att landstinget gör en egen satsning på missbruksvården.

– Vi tycker att vi ha möjlighet att styra på ett annat sätt, säger Kjell Norman, landstingets divisionschef för barn, kvinnor, psykiatri och habilitiering.

Lika i hela länet

Tanken är att beroendevården ska se likadan ut i hela länet. Idag finns verksamheten i Gävle, Sandviken och Söderhamn och fördelen är att alla insatser samlas under samma tak.

– Tanken är att föra ihop kompetens från sjukvård och socialtjänst och bygga en gemensam organisation, säger Kaj Gustafsson som är utredare på socialförvaltningen i Hudiksvalls kommun.

För att bygga upp ett beroendecenter i Hudiksvall behövs fyra miljoner kronor och Hudiksvalls kommun har därför ansökt om ett stimulansbidrag på 1,8 miljoner hos Länsstyrelsen.

Hamna i kläm

Det tar ungefär 6 månader att bygga upp verksamheten och rekrytera personal. Innan det är klart hänvisas patienterna till primärvården, psykiatrin och socialtjänsten. Det finns risk att de missbrukare som vill ha hjälp hamnar i kläm, säger Kjell Norman.

– Jo, det är naturligtvis så, att det finns en risk för det och vi försöker snabba på så att vi får ett beroendecentrum i Hudiksvall, säger Kjell Norman.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".