Blåklockan, Familjeslanten och RIA klarar sig undan besparingar

När socialtjänsten i Gävler nästa år bantar sin budget med 21 miljoner kronor, så är de frivilliga sociala verksamheterna fredade. Det gäller bland annat Blåklockan, Familjeslanten och RIA. Det klara beskedet gav socialnämndens ordförande Marita Johansson under tisdagen.

Frivilligorganisationer som med stöd av socialtjänsten bedriver social verksamhet ska inte behöva bidra till socialtjänstens kostnadsbesparingar 2008.

Kostnaderna ska minskas vid Gävle beroendecentrum GBC och inom socialtjänstens egen förvaltningsadministration.

Tomas Stendahl som förestår dagverksamheten RIA för missbrukare och hemlösa i Gävle beklagar att det är GBC som får ta smällen, samtidigt som han att tycker att det är positivt att frivilligorganisationerna får fortsätta som vanligt.

Men han tror också att en nedläggning av GBC påverkar RIAs verksamhet.

– Jag tror att vardagen i vår öppna verksamhet blir tyngre, säger Tomas Stendahl. Vi har haft mycket att göra med GBC och jag har sett många fått fast mark under fötterna i kontakten med GBC.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".