Maritha Johansson, socialnämndens ordförande i Gävle. Foto Anders Ekholm.

Familjestödet läggs ned

Socialtjänsten i Gävle vill lägga ned Familjstöd i skolan. Orsaken är besparingskravet på 21 miljoner. De socionomer som jobbar i verksamheten är kritiska och anser att det är ett kortsiktigt tänkande.

Familjestöd i skolan samarbetar med skola/förskola, elevstödet och skolhälsan för att tidigt fånga upp barn och familjer som behöver stöd och hjälp.

De små snabba insatserna har visat sig ge goda resultat. Bland annat upplevs det som lättare för föräldrar att ta emot hjälp av familjestödet i skolan än om det hinner gå så långt som en anmälan till socialtjänsten.

Barn som visar tecken på att må psykisk dåligt, kanske genom att skolka, kan till exmpel hjälpas tillbaka in i skolan i tid.

Samverkan är viktigt

Familjestöd i skolan startade efter en utredning om hur man kan samarbeta för att hjälpa barn med särskilda behov. Men nu får verksamheten stryka på foten eftersom det är den neddragning som inte ger några direkt ökade kostnader enligt socialtjänsten.

Och beskedet överraskade Johan Widell som är en av socionomerna som jobbar med Familjestöd i skolan.

– Jag blir jätte förvånad eftersom fullmäktige fattat beslut att den här samverkan är viktig för utsatta barn, men nu behövs det inte längre eftersom man anser sig inte ha råd! säger Johan Widell.

– Men hur har man inte råd att ha det är stödet? För är man inte med i det förebyggande arbetet från början får man ta stora ekonomiska och mänskliga smällar senare, menar han.

Utsatta barn ska få stöd

Socialtjänstens förebyggande arbete för att hjälpa barn i skola och förskola i Gävle ska fortsätta. Oavsett om familjestöd i skolan läggs ned eller inte. Det säger socialnämndens ordförande, vänsterpartisten Maritha Johansson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".