Stort oljeläckage vid Färila Sågverk

Ett stort oljeläckage har natten till fredag inträffat vid Färila Sågverk. Så mycket som 25 kubik eldningsolja kan ha läckt ut. Räddningstjänsten ryckte ut efter midnatt och har enligt uppgifter fått elda upp delar av oljan för att den inte skulle hamna i Ljusnans vatten.

Det kan ta flera dagar innan man vet hur mycket olja det är som har läckt ut från Färila Sågverk.

Enligt räddningstjänsten i Ljusdal så är den stora oljepannen nu så het att man inte kan kontrollera hur mycket av oljan som har läckt ut från den.

Räddningsledaren har under natten varit i kontakt med miljöhandläggare i Ljusdals kommun.

Vad det här innebär miljömässigt är det ingen som vet just nu men under dagen ska miljöhanläggare försöka få en bild av hur pass stor inverkan oljan har gjort på miljön. Och även om en stor del av oljan har eldats upp på isen kan det också i värsta fall har läckt ut i Ljusnans vatten.

Räddningstjänsten fick avbryta saneringsarbetet efter flera timmar för att vila, men vid åtta-tiden på fredag morgon återupptog de saneringen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".