Utredning föreslår färre tingsrätter i länet

Fördelarna är fler än nackdelarna då tingsrätter slås samman. Det anser regeringens utredare i ett betänkande till Justitiedepartementet och föreslår att fler små tingsrätter slås ihop. Bland dem som diskuteras nu är tingsrätterna Sandviken och Bollnäs.
För ett par år sedan slogs 30 tingsrätter samman till 12. Bland dem fanns Ljusdal och Hudiksvall. Den här sammanslagningen anser utredaren generellt har lett till förbättringar och därför bör arbetet med att öka storleken på tingsrätterna forsätta. Detta bland annat eftersom tingsrätterna då blir mindre sårbara. Några tingsrätter som diskuterats nu är de i Bollnäs och Sandviken. Men Ragnwi Marcelind kristdemokratisk riksdagsledamot från Gävle som hoppade av referensgruppen är kritisk och anser att alla medborgares rätt till närhet till en tingsrätt ifrångås. Hon tror att fortsatta sammanslagningar på sikt kommer få mycket negativa konsekvenser för dom orter som förlorar en egen tingsrätt.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".