Idrottshistoriska platser i Gävleborg

De hundra främsta idrottshistoriska platserna i landet har utsetts av Riksidrottsförbundet. Sex av dem finns i Gävleborg. Det handlar om Norra Idrottsplatsen och Jernvallen i Sandviken, Strömvallen i Gävle, Kotorget i Hudiksvall, och Faxevallen i Söderhamn. Dessutom bandykyrkan på Ön i Edsbyn, som inte ens är färdigbyggd än.
Två av platserna finns alltså i Sandviken. Dels är det Norra Idrottsplatsen - eller Norra IP som det heter i folkmun - som enligt Riksidrottsförbundet är en av bruksidrottens kanske viktigaste platser, med sin huvudsakliga glansperiod före andra världskriget. Och dels är det Jernvallen, som anses vara intressant eftersom den fortfarande är intakt utvändligt. Anläggningen var stor för sin tid - där gick bruksidrotten in i en modern fas från 1937 fram tills våra dagar. I Gävle har Strömvallen valts ut. Anläggningen fyller 100 år i år, och var en av Sveriges bästa idrottsplatser på sin tid. Kan ses som en fattigmansvariant på Stockholms Stadion med nationalromantisk prägel, enligt Riksidrottsförbundet. I Hälsingland har Kotorget i Hudiksvall platsat på listan. Det är en äng där idrotten i Hudik startade, den första fotbollsmatchen spelades där år 1901. Och så finns Faxevallen i Söderhamn med - Broberg IF:s första hemmaarena. Dessutom, bandykyrkan på Ön i Edsbyn, som inte ens är färdigbyggd än, räknas också till de hundra främsta idrottshistoriska platserna i landet. Bandykyrkan är ett samarbete mellan lokalt näringsliv, kommun, privatpersoner, frikyrkor och föreningslivet. En hall som ska kunna användas till mycket mer än till idrott.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".