Det finska passet dög inte

I år ska alla anställda inom landstinget Gävleborg få nya passerkort till sina arbetsplatser. Men när sjuksköterskan Anna-Maria Söderberg i Ljusdal skulle fotograferas och registreras för det nya kortet fick hon vända i dörren. Orsaken var att hennes finska pass och körkort inte dög som legitimation. Nu har hon anmält Landstinget Gävleborg till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering.

Anestesisköterskan Anna-Maria Söderberg på akuten i Ljusdal har dubbelt medborgarskap.

Och med sitt finska pass kan hon resa utomlands och legitimera sig på banken, men inte på sin arbetsplats Landstinget Gävleborg - där dög bara svenska körkort och pass.

Nu har Anna-Maria Söderberg anmält landstinget till ombudsmannen mot etnisk diskriminering, som lämnat vidare hennes anmälan till facket Vårdförbundet.

Och hon är inte ensam om att ha råkat ut för det här, alla anställda med utländsk legitimation har fått samma problem med det nya passerkortet.

För att registrera sig har de nu fått fylla i intyg tillsammans med sin arbetsgivare. Och dessutom har deras arbetsledare varit tvungna att identifiera dem vid fotograferingen.

-Det kändes som om jag var omyndigförklarad fast jag har jobbat inom landstinget i nästan 30 år, säger Anna-Maria Söderberg till Sveriges Radio Gävleborg.

Landstingets svar på kritiken

Det är organisationen Det Norske Veritas, som gett Landstinget rätt att utfärda de nya korten, som har krävt att man ska kunna legitimera sig med giltig svensk legitimation, säger Fredrik Larsson, projektledare för Landstingets byte till e-tjänstekort.

-Om man har finskt pass och körkort kan man styrka sin identitet genom att ens chef är med och intygar att personen i fråga är den personen som den hävdar, säger Fredrik Larsson till Radio Gävleborg.