Färre döda på vägar med vägkameror

Försöken med hastighetsövervakande kameror på motorvägar har gått över förväntan. Antalet döda har minskat med 60 procent på de vägsträckor som övervakats och en enkätundersökning bland trafikanter i Hudiksvall visar att även bilisterna är positiva till vägkameror.
Hastighetskamerorna på våra motorvägar är en stor framgång ur trafiksäkerhetssynpunkt. Det konstaterars i en ny undersökning från Väginstitutet, VIT. Antalet döda har minskat med hela 60 procent och antalet svårt skadade med elva procent på försökssträckorna. E4:an mellan Hudiksvall och Iggesund var den första vägsträckan där hastighetskameror sattes upp för nästan exakt fyra år sen. En telefonundersökning visar att 9 av tio tillfrågade trafikanter i Hudiksvall är positiva till vägkamerorna. Idag är 20 sträckor i Sverige kameraövervakade och det planeras för att det ska vara 38 sträckor innan året är slut.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".