Höga topplöner inom frivillighetsorganisationerna

Lönerna för topparna inom frivilligorganisationerna, som till stor del finansieras genom gåvor från allmänheten, ligger i många fall på över en halv miljon kronor om året. Eva Gillström, chef för Barncancerfonden och före detta kommunalråd i Gävle, tjänar 760 000 kronor om året.
Dagens Nyheter har granskat vad cheferna för de största frivillighetsorganisationerna i Sverige tjänar. I vissa fall tangerar chrefernas löner miljonstrecket som för Röda Korsets chef, Christer Zettergren, som tjänar över 900 000 kronor om året. Med på listan finns Gävles före detta kommunalråd Eva Gillström som som chef för Barncancerfonden tjänar 760 000 kronor om året. Till radio Gävleborg säger Eva Gillström att siffrorna i Dagens nyheter är något missvisande eftersom hon både är ordförande OCH generalsekreterare för Barncancerfonden. Hon anser själv att hon har en hög lön men försvarar den samtidigt med att det är ersättning för hennes jobb på två olika psoter och att det är ett ansvarsfullt och viktigt arbete som innebär förvaltning av stort kapital. Hon säger vidare att hon inte har några andra förmåner eller speciella pensionsavtal, utan att hennes löneavtal är helt rent från den typen av säkerhetslinor. Eva Gillström hoppas att allmänheten ska ha förståelse och tror inte att uppmärksamheten kring hennes och andras löner kommer att påverka viljan att stötta tex Barncancerfondens arbete.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".