30.000 personer i länet vantrivs med sitt jobb

Drygt 30.000 personer i arbetsför ålder i Gävleborgs län vantrivs med sitt jobb - det visar en undersökning från arbetslivsinstitutet. Enligt Gunnar Aronsson, som är professor i psykologi, är det just svårigheten att byta jobb som är en orsak till att var fjärde i länet vantrivs på sitt jobb, men det finns fler orsaker.
En är att många lite slumpmässigt hamnar på en arbetsplats och sedan rotar sig där. Utbildningsnivån spelar också en roll, ju kortare utbildning desto större risk är det att man vantivs på jobbet och vill göra något annat. En av fyra Gävleborgsbor drömmer alltså om att byta arbetsplats eller yrke. Men frågan är vem som ska vara med och vända på det här. Gunnar Aronsson har inget klart svar på frågan men anser att ansvaret ligger både på den som inte trivs på sitt jobb, och på arbetsgivarna, som borde göra det lättare för sina anställda att kunna byta jobb.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".