Gysinge

Nytt hopp för flottningsmuseet i Gysinge

Än är inte det sista ordet sagt om Flottningsmuseets framtid. Under torsdagen har museets ledning haft möte med Sandvikens kommun.

Stiftelsen Dalälvarnas Flottningsmuseeum har äskat 150.000 kronor från kommunen för sin verksamhet 2008, annars går inte ekonomin ihop enligt Sven-Olof Sundkvist.

– Kommunen måste ta sitt ansvar eftersom de bildade stiftelsen, tycker Sven-Olof Sundkvist.

Men Sandvikens kommun är bara villig att betala ut 90.000 kronor. Dessutom har kommunen skickat en räkning till Flottningsmuseet på 60.000 kronor, men den verkar vara prutbar enligt Sven-Olof Sundkvist.

– Det tror jag kommer att ordna upp sig, det kanske blir bara hälften, säger han.

Det saknas minst 50.000 kronor i kassan för att Flottningsmuseet ska kunna bedriva sin verksamhet under året. Men Flottningsmuseet har ett trumfkort - de har nämligen, tillsammans med Tekniska museet i Stockholm, skissat på ett så kallat Science Center i Gysinge.

Det ska vara en vattenlek där barn kan leka flottare. Något som kommunen är intresserade av men de är inte särskilt intresserade av Flottningsmuseets ursprungliga verksamhet som man, ur ekonomisk synvinkel, tycker är undermålig. Så därför lanserar nu helt plötsligen kultur- och fritidsnämndens ordförande Ulf Gillström ett tredje förslag.

– Att vi från kultur och fritid betalar ut 90.000 kronor för 2008 men att museet har stängt och använder pengarna för att projektera vattenleken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista