Gävle

Petad Sjödin fick se Brynäs förlora

Striden kring slutspelsstrecket tätnar.

Då valde Brynäs att placera 42-årige lagkaptenen Tommy Sjödin på läktaren.

-Resultatet hade inte blivit annorlunda om han spelat, sade tränaren Olof Östblom efter att HV 71 vunnit med 5-2.

Tommy Sjödin har höga krav på sig från såväl ledning som publik. I år har han inte levt upp till kraven - och på torsdagen valde tränaren Olof Östblom att ställa över Brynäslegenden.

-Det känns förstås inte så bra. Men jag anser mig inte vara slut som hockeyspelare, sade Tommy Sjödin till Gävle Nyhetsbyrå före matchen.

Sjödin har spelat över 700 matcher för Brynäs och enligt honom själv är det första gången sedan säsongen 1986/87 som han blir petad.

Olof Östblom, 13 år yngre än Sjödin, förklarade bänkningen så här:

-Vi gjorde bedömningen att vi har sju backar som är bättre just nu. Svårare än så är det inte. Vi har unga, bra spelare som man måste släppa fram också.

Fick ni någon reaktion hos spelarna i laget?

-Det är klart att det blir viss reaktion när man tar bort lagkaptenen men det var andra som klev fram och tog ansvar genom att snacka lite mer.

Huruvida Sjödins frånvaro gjorde någon skillnad eller inte är omöjligt att säga. Det var i avslutningsmomenten som det brast för Gävlelaget.

När Brynäs pressade som mest i första perioden gjorde Johan Åkerman 1-0 i power play - en spelform som gav fem av sju mål.

Brynäs vände matchen i mitten av andra perioden. Pavel Brendl dundrade in 1-1 i power play och Mikael Lind gjorde 2-1 på retur, också det i power play.

Känslan var då att Brynäs hade greppet om matchen. I stället visade HV 71 varför laget dominerar elitserien just nu.

Junioren Mattias Tedenby väggspelade sig fram till sitt första elitseriemål innan Daniel Grillfors sköt 3-2 i, just det, power play - precis i fel skede av matchen för Brynäs.

-Vi lyckades inte hantera deras power play. De gör tre mål där, suckade Olof Östblom på presskonferensen.

Hans tränarkollega Kent Johansson gladde sig åt att laget punkterade matchen i början av tredje perioden.

-Vi kontrollerar matchen efter att vi gör 4-2. Då mattades Brynäs, sade ”Lill-Kenta”, som också tackade målvakten Stefan Liv för segern.

Trots förlusten behåller Brynäs den sista slutspelsplatsen.

Brynäs åker till Luleå för en ny viktig match på lördag - med eller utan Tommy Sjödin.

Brynäskaptenen ser dock positivt på framtiden.

-Det är inte omöjligt att jag spelar en säsong till. Och då kanske det går mycket bättre än i år. Jag har aldrig gjort två dåliga säsonger i rad, sade Tommy Sjödin.

Stockholm (TT)

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".