Gävle

Sverigedemokrat skänkte pengar till högerextrema

Sverigedemokraten Jan Kassberg i Gävle har skänkt pengar till högerextrema organisationer. Kassberg är dessutom nämndeman vid rättegångar i Gävle tingsrätt.

Det är Expressen i samarbete med tidningen Expo som skriver att flera Sverigedemokratiska politiker aktivt stödjer några extrema högergrupper ekonomiskt.

Bland dessa finns Nämndemannen Jan Kassberg i Gävle, som enligt tidningarna ska ha skänkt pengar till både Svenska Motståndsrörelsen och den främlingsfientliga webbtidningen Info14.

Enligt Expressen ska också Sverigesdemokraternas partiledning ha bekräftat att Kassberg har skänkt pengar till grupperna. Men han har ingen vilja att prata med Radio Gävleborg.

-Nej tyvärr, jag kan inte ge någon kommentar, säger Jan Kassberg. 

Inte heller Margareta Sandstedt, vice ordförande i Sverigedemokraterna i Gävle vill kommentera saken närmare, men hon bekräftar att partiledningen nu ska ta ställning till om Jan Kassberg ska uteslutas ur partiet.

Det är oklart om han kan fortsätta som nämndeman, som alltså innebär att han sitter med och fattar beslut vid rättegångar i Gävle tingrätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".